Blader hier door onze brochure. Klik op het grijze rondje in het midden, voor een volledig scherm.

Hieronder vindt u alle informatie over sprekers, lezingen en films van september t/m december 2019

 

28 oktober 2019: 'Het esoterisch centrum van Nederland' door Caroline de Westenholz

Lezing: 'Het esoterisch centrum van Nederland’ door Caroline de Westenholz
Maandagavond 28 oktober 2019, aanvang: 20.00 uur
Adres: Laan van Meerdervoort 1-A, 2517 AA Den Haag
Prijs: gratis voor leden, niet-leden € 6,-

Over de spreekster: Caroline de Westenholz is kunsthistorica en publiciste, en vooral bekend als oprichtster van het Louis Couperus Museum. In 2013 kende het Prins Bernhard Cultuurfonds haar een Zilveren Anjer toe "voor haar inzet ten behoeve van het Louis Couperus Museum in Den Haag"; de onderscheiding werd door prinses Beatrix opgespeld. Op 7 februari 2014 ontving zij bovendien de Victorine Heftingprijs 2013.

Caroline de Westenholz, Het esoterisch centrum van Nederland Den Haag is van oudsher een centrum van esoterische stromingen. De Rozenkruisers zijn hier al gesignaleerd in 1622. Ruim honderd jaar later, in 1756, werd het hoofdkwartier van de Vrijmetselarij in Den Haag gevestigd. In de tweede helft van de negentiende eeuw werden de eerste spiritistische en theosofische verenigingen er opgericht. Rond 1900 waren er vele andere esoterische gezelschappen.

Steeds valt het inwoners en bezoekers van Den Haag op dat bijna al deze esoterische genootschappen in Den Haag liggen in de nabijheid van het Vredespaleis. Is dat toeval?

In de 18e eeuw is deze plek tweemaal bezocht door de Meester van de Westerse Esoterie, de Graaf van St. Germain. Zou hier een verband kunnen liggen?

De spreekster bekijkt het geestelijke leven van Den Haag in de periode 1750 – 1950.


11 november 2019: 'Een studie in het vroege christendom' door Marianne Plokker

Lezing: 'Een studie in het vroege christendom’ door Marianne Plokker
Maandagavond 11 november 2019, aanvang: 20.00 uur
Adres: Laan van Meerdervoort 1-A, 2517 AA Den Haag
Prijs: gratis voor leden, niet-leden € 6,-

Over de spreekster: Marianne Plokker studeerde medicijnen en werkte als algemeen chirurg en adviserend geneeskundige bij een grote zorgverzekeraar. Ze is opgegroeid in een theosofische familie, haar grootmoeder was ooit voorzitter van de Loge Den Haag, wat haar brede belangstelling voor filosofie en religies van Oost en West verklaart. Nu ze niet meer werkt, vertaalt ze artikelen voor de Theosofia en houdt ze zich bezig met yogafilosofie en het vroege christendom. Daarnaast doet Marianne vrijwilligerswerk voor het Utrechts Landschap en bij een kleine particuliere kattenopvang.

Het christendom is diep verankerd in onze Westerse cultuur. Onze manier van denken en handelen wordt er diep door beïnvloed.

De kerken hebben door de eeuwen heen een beeld voorgesteld van een lineaire ontwikkeling van het christendom, van Jezus (Christus, zoon van God) tot heden en van de bijbel als ‘het woord van God’.

De ontdekkingen van gnostische evangeliën en andere geschriften in Qumran en Nag Hammadi vertellen echter andere verhalen dan die wij kennen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat in de loop der eeuwen veel in de bijbelteksten is veranderd, aangepast aan de politiek en de theologie van de tijd. Er is veel onderzoek gedaan naar de ‘historische Jezus’.

Wie en wat was Jezus eigenlijk? Wat kunnen we (terug)vinden over hem en zijn oorspronkelijke boodschap?


25 november 2019 film: 'De Boodschap van de Mythen' met Joseph Campbell

Film: 'De Boodschap van de Mythen’ met Joseph Campbell
Maandagavond 25 november 2019, aanvang: 20.00 uur
Adres: Laan van Meerdervoort 1-A, 2517 AA Den Haag
Prijs: gratis voor leden, niet-leden € 6,-

Over Joseph Campbell:
Als vooraanstaand wetenschapper, schrijver en leraar heeft Joseph Campbell een diepgaande invloed gehad op miljoenen mensen – inclusief Star Wars-maker George Lucas. Voor Campbell was mythologie het “lied van het universum, de muziek van de sferen.”

Stimulerende gesprekken tussen inspirator Joseph Campbell en vooraanstaand journalist Bill Moyers die in levendige dialogen bespreken hoe mythen de sleutel vormen tot het begrijpen van menselijke ervaringen. Ze kunnen oppervlakkig variëren van cultuur tot cultuur, maar op hun diepste niveau onthullen ze allemaal het pad naar zelfontplooiing, sociale integratie en uiteindelijk transcendentie.

Er zijn zes afleveringen die in het seizoen 2019 – 2020 van de Loge Den Haag allemaal vertoond zullen worden. Vandaag kijken we naar aflevering twee, 'De Boodschap van de Mythen'.

Wat we zoeken is een ervaring van levend zijn, zodat onze levenservaringen op het zuiver fysieke vlak weerklank vinden binnen ons eigen innerlijkste wezen, zodat we werkelijk de verrukking ervaren van levend zijn.

Na het bekijken van de film is er gelegenheid om over de inhoud van gedachten te wisselen.

Volgende afleveringen:
27 januari 2020: ‘De eerste Verhalenvertellers’ | 17 februari 2020: ‘Opoffering en Gelukzaligheid’ | 30 maart 2020: ‘Liefde en de Godin’ | 8 juni 2020: ‘Maskers van de Eeuwigheid’ |


9 december 2019: 'De pijnappelklier, middelaar tussen binnen en buiten' door Saskia Bosman

Lezing: 'De pijnappelklier, middelaar tussen binnen en buiten’ door Saskia Bosman
Maandagavond 9 december 2019, aanvang: 20.00 uur
Adres: Laan van Meerdervoort 1-A, 2517 AA Den Haag
Prijs: gratis voor leden, niet-leden € 6,-

Over de spreekster: Dr. Saskia Bosman is bioloog en zelfstandig onderzoeker. Zij verdiept zich al 40 jaar in de mens, vooral DNA, cellen, hersenen, bewustzijn en evolutie, in de context van het milieu (Aarde en Kosmos). Saskia biedt deze lezing aan vanuit haar wetenschappelijke interesse, kennis en ervaring als medisch bioloog in de relatie tussen lichaam en geest, doelbewust verbindingen leggend tussen materie en bewustzijn. Zij heeft daarmee als persoonlijk en maatschappelijk doel om bij te dragen aan bewuste menselijke evolutie.

Hoe kun je de pijnappelklier inzetten voor je gezondheid en innerlijke groei? Deze lezing gaat over een heel klein maar belangrijk kliertje midden in de hersenen. De pijnappelklier is de middelaar tussen binnen en buiten. Deze klier speelt een krachtige rol in onze gezondheid en ons bewustzijn.

In deze lezing wordt het volgende besproken: Waar ligt de pijnappelklier in ons brein? De pijnappelklier als regelaar van ons waak-slaapritme. Evolutie van de pijnappelklier als derde oog en veelzijdig waarnemingsorgaan, de ‘radiokristalletjes’ in de pijnappelkliercellen. Verkalking en ontkalking van de pijnappelklier. De pijnappelklier, het ontspanningssysteem, meditatie en zelfgenezend vermogen. De pijnappelklierhormonen maken verschillende bewustzijnsstaten mogelijk. Wat oude en nieuwe culturen over de pijnappelklier wisten. De pijnappelklier als kosmische antenne.

We zullen enkele meditatieve oefeningen doen die de werking van de pijnappelklier ondersteunen.Hieronder volgt uitgebreide informatie over sprekers, lezingen en films van januari t/m juni 2020

13 januari 2020 lezing: 'Ervaringen van contact met overleden dierbaren' - Hans Gerding

Programma 2019 2020 Theosofie Den Haag 27 januari 2020 film: 'De eerste Verhalenvertellers' met Joseph Campbell

10 februari 2020 lezing: 'De Tarot - Het levensboek' - Hans van Aurich

17 februari 2020 film: 'Opoffering en Gelukzaligheid' met Joseph Campbell

24 februari 2020 lezing: 'Gevallen Engelen' - Sandra van Dalen

9 maart 2020 lezing: 'Ludwig Klages, hedendaags filosoof van de ziel' - Rico Sneller

30 maart 2020 film: 'Liefde en de Godin' met Joseph Campbell

20 april 2020 lezing: 'Tibetaans Boeddhisme in het Westen' - Ineke Vrolijk

25 mei 2020 lezing: Empirisch onderzoek naar het tussenbestaan: het werk van Dr. Michael Newton (deel 2) - Alice Bouwland

8 juni 2020 film: 'Maskers van de Eeuwigheid' met Joseph CampbellEerdere lezingen uit het seizoen 2019 - 2020 met een link naar het verslag van deze avond.

16 september 2019: 'Aan de voeten van de meester' door Guido Lamot

Lezing: 'Aan de voeten van de meester ’ door Guido Lamot
Maandagavond 16 september 2019, aanvang: 20.00 uur
Adres: Laan van Meerdervoort 1-A, 2517 AA Den Haag
Prijs: gratis voor leden, niet-leden € 6,-

Over de spreker: Guido Lamot stichtte in 1970 in Vlaanderen een Yoga-Vedanta vereniging en in 1982 in Drenthe een Tao-Centrum met lerarenopleiding voor yoga, adem en energie.  Hij is freelance docent Oosterse filosofie aan twee academies voor sociale wetenschappen en is vice-voorzitter van de TVN.

Alcyone, Aan de voeten van de meesterAlcyone, Jiddu Krishnamurti

'Aan de voeten van de meester' is het eerste kleine boekje geschreven door de nog jonge Krishnamurti op 13 jarige leeftijd. Dit werkje, dat uitgroeide tot een bestseller, bevat vier grootse ethische thema’s:
- onderscheidingsvermogen
- begeerteloosheid
- goed gedrag
- liefde

Door het toepassen van deze gulden regels in het dagelijks leven, wordt ons groei- en inwijdingsproces versneld.

 

Een verslag van deze lezing kunt u hier lezen: Werk aan de winkel! Oefen in het dagelijks leven … of kijk op onze Facebookpagina.


30 september 2019 film: 'Het Avontuur van de Held' met Joseph Campbell

Film: 'Het Avontuur van de Held’ met Joseph Campbell
Maandagavond 30 september 2019, aanvang: 20.00 uur
Adres: Laan van Meerdervoort 1-A, 2517 AA Den Haag
Prijs: gratis voor leden, niet-leden € 6,-

Over Joseph Campbell:
Als vooraanstaand wetenschapper, schrijver en leraar heeft Joseph Campbell een diepgaande invloed gehad op miljoenen mensen – inclusief Star Wars-maker George Lucas. Voor Campbell was mythologie het “lied van het universum, de muziek van de sferen.”

Stimulerende gesprekken tussen inspirator Joseph Campbell en vooraanstaand journalist Bill Moyers die in levendige dialogen bespreken hoe mythen de sleutel vormen tot het begrijpen van menselijke ervaringen. Ze kunnen oppervlakkig variëren van cultuur tot cultuur, maar op hun diepste niveau onthullen ze allemaal het pad naar zelfontplooiing, sociale integratie en uiteindelijk transcendentie.

Er zijn zes afleveringen die in het seizoen 2019 – 2020 van de Loge Den Haag allemaal vertoond zullen worden. We beginnen met 'Het Avontuur van de Held'.

Waarom zijn er zoveel heldenverhalen in de mythologie en wat is de betekenis van de beproevingen van de held?

Na het bekijken van de film is er gelegenheid om over de inhoud van gedachten te wisselen.

Volgende afleveringen:
25 november 2019: ‘De Boodschap van de Mythen’ | 27 januari 2020: ‘De eerste Verhalenvertellers’ |
17 februari 2020: ‘Opoffering en Gelukzaligheid’ | 30 maart 2020: ‘Liefde en de Godin’ | 8 juni 2020: ‘Maskers van de Eeuwigheid’ |


14 oktober 2019: 'De Gulden Snede en het begrip oneindig' door Ronald van Vierzen

Lezing: 'De Gulden Snede en het begrip oneindig’ door Ronald van Vierzen
Maandagavond 14 oktober 2019, aanvang: 20.00 uur
Adres: Laan van Meerdervoort 1-A, 2517 AA Den Haag
Prijs: gratis voor leden, niet-leden € 6,-

Over de spreker:

Ronald van Vierzen, studeerde elektrotechniek in Delft en werkt in de chipindustrie. Werd antroposoof, schreef een boek over klassieke homeopathie versus reguliere geneeskunde. Benut de antroposofie om spiritualiteit en wetenschap met elkaar te verbinden en publiceert daarover in tijdschrift Kore.

De Gulden Snede is een heel specifieke verhouding van twee afmetingen die in veel kunstwerken is toegepast. Wat maakt die verhouding zo specifiek? Een korte reis door de kunstgeschiedenis leert dat de Gulden Snede al ver voor onze jaartelling bekend was. Door wie of wat hebben de grote meesters in de kunst zich laten inspireren? Wat is het werkelijke geheim achter de Gulden Snede?

Het wiskundige begrip ‘oneindig’ is eigenlijk niet door het verstand te bevatten. Pas wanneer we beseffen dat de wiskunde de aardse neerslag is van kosmische wijsheid, krijgt het woord ‘oneindig’ een heel andere betekenis en levert het aanwijzingen op voor iets dat binnen de christelijke kerk wordt ontkend, namelijk het bestaan van een vóór-geboortelijk leven. Zelfs het principe van reïncarnatie is uit de meetkunde af te leiden.