Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing: ‘Gandhi’ – Victor van Bijlert

11 maart @ 19:30 - 22:00

€8,00

Mahatma Gandhi (1869-1948): Karma Yogi en Geweldloze Strijder tegen Onrecht en Onderdrukking’ – Victor van Bijlert | Een van de weinige strijders tegen onrecht en koloniale onderdrukking die (a) succesvol was, en (b) gewelddadige methoden volledig afzwoer om zijn doelen te bereiken, was de Indiase vrijheidsstrijder Mahatma Gandhi.

In deze lezing gaan we kort in op het leven van Mohandas Karamchand Gandhi, zijn ideologische ontwikkeling en de geweldloze methoden die hij in Zuid-Afrika ontwikkelde en met redelijk succes ook in Brits-Indië toepaste.

Voor theosofen is Gandhi ook een interessante figuur: Gandhi was weliswaar geen theosoof maar was wel beïnvloed door theosofische literatuur. Zijn voornaamste inspiratiebronnen waren echter religieus: de Bijbel, de Bhagavad Gītā maar ook het Yoga Sutra. In de lezing zullen we zien hoe Gandhi zijn geweldloze strijdmethode ontwikkelde in het licht van uitspraken in het Nieuwe Testament en de ethiek van het Yoga Sutra (op deze bron is in de literatuur over Gandhi niet of nauwelijks gewezen). Uit Gandhi’s ervaringen zijn ook waardevolle lessen voor de hedendaagse wereldpolitiek te trekken.

 

Victor van Bijlert studeerde Sanskriet, Indiase filosofie en cultuurgeschiedenis in Leiden. Hij doceerde onder meer aan Indian Institute of Management Calcutta, Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Hij houdt zich bezig met Indiase talen, cultuur, religies en geschiedenis. Een van zijn belangstellingen betreft het leven en werk van Mahatma Gandhi waarover hij aan de Vrije Universiteit enige jaren cursussen gaf.

Gegevens

Datum:
11 maart
Tijd:
19:30 - 22:00
Kosten:
€8,00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , ,

Organisator

Loge Den Haag van de TVN
E-mail
tvndenhaag@gmail.com

Locatie

Zaal van Vrij-Katholieke Kerk st Albaan
Rietzangerlaan 2A
Den Haag, Zuid Holland 2566SV Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie