Activiteiten van alle afdelingen op nieuwe website: Theosofische Agenda

Door het hele land vinden allerlei activiteiten plaatst op het gebied van de Tijdloze Wijsheid. Een overzicht van het aanbod van de plaatselijke afdelingen van de Theosofische Vereniging in Nederland op het gebied van cursussen, studiegroepen, meditatiebijeenkomsten en lezingen, is nu beschikbaar op de nieuwe website Theosofische Agenda.

Er zijn ook aparte pagina’s voor ZOOM-bijeenkomsten en de podcasts van Radio Lila.

Hier vind je de agenda van maart: https://www.agendatheosofie.nl/maart/ of scan de QR-code hieronder.

Lezing door Frits Bolk in de Loge Den Haag van de TVN

15 januari: Astrologie in de Kunst met Frits Bolk

Op maandagavond 15 januari geeft Frits Bolk een lezing met beeldende kunstdia’s over de wijze waarop  dierenriemtekens kunst vormgeven. Frits Bolk is astroloog en beeldend coach. Hij was parttime docent creatieve therapie op de B-verplegingsopleiding van het Erasmus MC en initiator van zijn eigen opleiding Kunsttherapie op astrologische basis.

De 12 dierenriemtekens tonen wetmatigheden in ons gedrag en drukken vanzelf ook hun stempel op de beeldentaal, het kleurgebruik, de thematiek, de penseelvoering, de stijl, kortom zeggen de tekens iets over de kunstzinnige werkwijze. In deze lezing gaan we vanuit de horoscoop in op 12 grondtonen, basale vormgevingskrachten of kunstkenmerken van de beeldende expressie. Tussendoor verwijs ik ook naar de invloeden van de elementen en de Maan.

Natuurlijk hebben we vaak te maken met een sterke gemêleerdheid in een kunstwerk, door gevarieerde tekenbezetting in de horoscoop en andere planeten invloeden. Toch zijn er astrologisch beschouwd 12 tendenties, geneigdheden te bespeuren waardoor een werk van bijvoorbeeld een Ram (close-up) goed te onderscheiden is van een Tweelingen (verspreidend) of Schorpioen (verborgen diepgang). Een kleurrijk gezelschap, vele klassieke en moderne kunstenaars, passeren de revue met grote namen als Michelangelo, Raphaël, Monet, Renoir, Rodin, Mondriaan en tijdgenoten als Kiefer, Hirst, Wolfson, Kosuth en vele anderen.

Wanneer je vooraf wat extra informatie wilt, download dan hier de PDF De 12 Dierenriemtekens in de beeldende kunst.

Locatie Rietzangerlaan 2a, Den Haag. Tijd 19.30 – 22.00 uur (zaal open 19.00 uur). Entree: € 8 voor niet-leden, leden gratis.

Voor meer info over deze lezing klik hier.

 

10 jaar verhalende wijsheid van Guido Lamot

De mens is geboren om te verbinden, gezond te zijn en te evolueren

Guido Lamot is al 10 jaar lang een vaste waarde in het programma van de Loge Den Haag. Traditioneel opent hij het lezingenseizoen in september met een van zijn boeiende presentaties. Dit jaar ging Guido verder in op het onderwerp van zijn vorige lezing (‘De synergie tussen spiritualiteit, wetenschap, kunst, healing en natuur’).

Zoals ieder jaar trakteerde hij ons ook nu op prachtige citaten en vertelde hij over een ogenschijnlijk toevallige ontmoeting die hij had, toen hij vertraging met de trein opliep op weg naar Roermond, waar hij een lezing moest geven. 

Hij sprak over de levenskracht chi (ook wel qi of prana genoemd ) en demonstreerde enkele tai-chi-oefeningen. Ook lichtte hij zijn persoonlijk levens motto toe: 3 H’s en 3 AAN’s te weten Hoofd, Hart, Handen en AANdacht, AANwezigheid en AANraking (figuurlijk). 

De schematische tekening van de mens als aggregaat tussen hemel en aarde die Guido toonde, werd vergezeld van de volgende Taoïstische spreuk:

Als je de leegte op dit ogenblik kunt zijn, zal liefde opwellen en licht neerdalen in je hart.


Het was een enerverende avond waarbij alle bezoekers met een kopie van het bovenstaande plaatje uit de Geheime Leer deel III naar huis gingen om er in alle rust nog eens naar te kijken en te contempleren over de diepgaande betekenis van deze symbolen.

Bedankt Guido en we zien je graag terug in september 2024!

SVIW/VKK Cursus ‘Waar kom ik vandaan’ start 19 september

Deze cursus brengt je naar verrassende antwoorden die uit jezelf voortkomen. Het gaat om kosmische wetten die ook een rol spelen in je eigen leven, zonder dat je daarbij stil staat.De wetten betreffen processen bij creatie, onderhouding en terugkeer, cycli, het ontstaan van goden, hiërarchieën, zonnen, planeten en het ons omringende leven, van mineraal tot mens. Die wetten zijn te vinden in verschillende esoterische bronnen die elkaar vaak bevestigen.

Wat heb ik aan deze cursus?

  • Bewust worden van kosmische wetten waardoor je een bewuster leven gaat leiden.
  • Bewust worden van verkeerde denkbeelden en je zekerder gaan voelen door nieuw inzicht.
  • Je onderdeel gaan voelen van een kosmisch proces en de noodzaak inzien van een constructieve inzet.

 Wat is uniek aan deze cursus?

  • De cursus is mede gebaseerd op het boek “The Cosmic Doctrine” van Dion Fortune dat haar werd gedicteerd rond 1925. De docent heeft het boek vertaald en de abstracte begrippen meer toegankelijk en toepasbaar gemaakt.
  • Het boek wordt wel genoemd de “Gnosis van het Westen”. Het geeft een unieke bijdrage aan de westerse esoterie door alles te beschrijven in termen van beweging. De wording van de mens is daarbij een onderdeel van de wording van de Kosmos. Gaandeweg draag je als mens meer bij aan die wording wat je leven een magisch aspect kan geven.

Tijdens de cursus komen aan bod:

  • De fasen van Kosmische wording, aan de hand van een grafische metafoor. Je wordt aangemoedigd om visualisatie oefeningen te doen van kosmische processen, als een vorm van westerse Jnana Yoga.
  • De daarbij betrokken Kosmische wetten, zoals bij bewustwording, organisme vorming, scheppende hiërarchieën, reflectie, verbinding en compensatie.
  • De relatie van die wetten met denkbeelden uit wetenschap, filosofie, wijsheidstraditie en religie, die je dieper inzicht en meer samenhang kunnen geven.
  • Voorbeelden van toepassing van Kosmische wetten.

Doelgroep

  • Mensen met esoterische en/of spirituele belangstelling.
  • Theosofen zullen veel herkennen uit de Kosmogonie van de Geheime Leer; de grote lijn  wordt levend gemaakt, details worden weggelaten.

Ervaringen

Eerdere deelnemers gaven als ervaringen: veel niveaus tegelijk aangeraakt; eigen interpretatie mogelijk; het hield mij af en toe uit mijn slaap; geeft antwoord op veel vragen; meer inzicht in het geheel; oefeningen nuttig; voel mij nu een rustiger mens; minder angst voor de dood; voelt als een thuiskomen; voelt als een nieuw begin.

De cursus bestaat uit:

  • 6 avonden waarin je de kosmische reis volgt die jij hebt gemaakt en nog zult vervolgen. Oefeningen en interactie helpen daarbij.
  • Een eventuele vervolgcursus in 2024 waarin denkbeelden uit filosofie, esoterie en religie worden besproken waarop de Cosmic Doctrine een nieuw licht laat schijnen.

Organisatie
De cursus wordt gegeven vanuit de School voor Innerlijk Weten (SVIW). Die richt zich op het verdiepen van de persoonlijke en geestelijke ontwikkeling, zoals ontwikkelen van je innerlijk weten, bewustworden van God in jezelf en in de ander en verbinden met elkaar, de natuur en met engelen.

De School is zelfstandig, maar wordt inhoudelijk gevoed door het gedachtengoed van de Vrij-Katholieke Kerk (www.vkk.nl), dat mede is gebaseerd op gnosis en esoterie.

Gegevens
Docent: dr ir Gert Jan van der Steen, oud-hoogleraar Informatiekunde en bisschop van de Vrij-Katholieke Kerk in Nederland.

Locatie: de koffiekamer van de Vrij-Katholieke Kerk, Rietzangerlaan 2A, Den Haag.
Tijd: dinsdagavonden van 20.00-22.00 uur op 19 sep, 3, 17, 31 okt en 14, 28 nov 2023.
Kosten: € 5 per keer. Betaling aan de zaal. Naar draagkracht is reductie mogelijk.
Aanmelden: per email sviw@vkk.nl, of via www.sviw.nl . Graag vermelden: naam, adres, emailadres en telefoonnummer.
Website: www.sviw.nl

Verdere informatie: School voor Innerlijk Weten, telefoon 06-54774547, e-mail: sviw@vkk.nl

Genezingsdienst Helende Kring gaat door tijdens zomerstop

Officieel gaan we weer van start met ons nieuwe programma in september, maar tijdens de zomerstop gaat de Helende Kring gewoon door. Wil je meedoen met deze genezingsmeditatie, stuur dan een bericht naar tvndenhaag@gmail.com om de ZOOM-link te ontvangen. De eerstvolgende keer is 16 augustus 2023.

Als theosofen laten we ons inspireren door boeken, maar de bedoeling is om het geleerde ook in praktijk te brengen door in liefdevolle aandacht naar elkaar om te zien. Veel loges houden dan ook genezingsdiensten waarbij gemediteerd wordt en helende of troostende energie gestuurd wordt aan mensen die dat nodig hebben.  In onze loge is door Marijke Trouw in samenwerking met de Loge Amersfoort een bestaand genezingsritueel dusdanig aangepast dat het ook via Zoom uitvoerbaar is. Dit initiatief hebben we de Helende Kring genoemd.

Met elkaar willen we een ‘Kring’ vormen van verhoogde energie om heling te bevorderen voor alles wat dat nodig heeft. Dat kan zijn voor mensen, maar ook voor allerlei situaties en voor Moeder-aarde. Dat gaat in een aantal stappen die toegelicht zullen worden. Het geheel zal ongeveer een half uur duren. In 2023 en 2024 zal de Helende Kring op de volgende woensdagavonden plaatsvinden:

19 juli 2023 17 januari 2024
16 augustus 2023  21 februari 2024
20 september 2023 27 maart 2024 *
18 oktober 2023 17 april 2024
15 november 2023 15 mei 2024
20 december 2023  19 juni 2024
 17 juli 2024
 21 augustus 2024

* Gewijzigde datum!

Leden ontvangen voorafgaand aan iedere sessie automatisch de ZOOM-link. Ook mensen van buiten de loge mogen deelnemen. Hoe meer mensen deelnemen hoe krachtiger de energie.

2 september Museumbezoek: Escher – Andere Wereld

Stap in de wereld van Escher. Dat kan letterlijk in Kunstmuseum Den Haag. In deze tentoonstelling beleef je het werk van Escher als nooit tevoren. Zijn beroemde prenten, waarin optische illusies, onmogelijke architectuur, reflectie en natuur centraal staan, worden hier gecombineerd met spectaculaire installaties van het Belgische kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh.

De wisselwerking tussen Eschers prenten en de ruimtelijke installaties van Gijs Van Vaerenbergh creëert zowel een unieke beleving als een uitdieping van Eschers werk. Eschers prenten zijn het resultaat van een ongekend talent, maar ook van een haast obsessieve toewijding aan het grafische vak. Zijn oeuvre is, net als dat van het duo Gijs Van Vaerenbergh, een verkenning van de grenzen van ruimte, landschap, perspectief en illusie. Waar Escher dit doet op papier, doet Gijs Van Vaerenbergh dit aan de hand van ruimtelijke installaties.

Voor deze tentoonstelling, waarin een doorsnede van het oeuvre van M.C. Escher centraal staat, bedacht Gijs Van Vaerenbergh ruimtevullende interventies die met een hedendaagse blik naar het werk van Escher kijken.

Ga je mee? Meld je dan aan op tvndenhaag@gmail.com .

Kennismaking met de Theosofie start 5 september 2023

Er zijn nog plaatsen. Meld je nu aan op tvndenhaag@gmail.com!

Door een aangeboren nieuwsgierigheid en het verlangen om de wereld om ons heen en vooral onszelf te begrijpen, bewandelen we als mens het levenspad op zoek naar antwoorden. Wie tijdens die reis de theosofie ontdekt, krijgt al snel door dat deze levensbeschouwing toegang geeft tot een schatkamer vol eeuwenoude geschriften en esoterische kennis. Maar waar te beginnen?

De theosofie kan structuur aanbrengen in de enorme hoeveelheid beschikbare literatuur en artikelen in bibliotheken, boekhandels en internet. Ze kan als gids dienen om uit de oneindige stroom van informatie die dagelijks op je afkomt, datgene eruit te halen wat voor jou werkelijk van belang is.

Tijdens zeven bijeenkomsten op dinsdagavond zullen we met het boek ’Theosofie, eeuwige wijsheid voor deze tijd’ als leidraad, onder andere de volgende onderwerpen met elkaar bespreken:

  • Wat is theosofie?
  • De eenheid van mens en universum
  • De mens als samengesteld wezen
  • Het pad van geestelijke ontwikkeling
  • Het bouwplan van de Kosmos
  • Karma
  • Reïncarnatie

Data: 5 september, 26 september, 10 oktober, 24 oktober, 7 november, 21 november en 12 december.

Kosten: € 50,- voor 7 bijeenkomsten. Koffie en thee zijn gratis, het boek “Theosofie – eeuwige wijsheid voor deze tijd” is bij de cursus inbegrepen. Als je het boek al in je bezit hebt zijn de kosten € 35,-.

Informatie en aanmelden: tvndenhaag@gmail.com

De avonden worden begeleid door Yvonne de Kroes, lid van de TVN en Loge Den Haag sinds 2013. Daarnaast heeft zij een Rozekruisers achtergrond.
Elmer Overdevest, lid van de TVN sinds 2021 en van Loge Den Haag sinds 2022. Actief bij zowel de Young Theosophists (Jong-Theosofen) als de activiteitencommissies van de Loge Den Haag en de TVN.

Download nu de nieuwe Programmafolder 2023-2024

De folder voor het komende seizoen is klaar! De bestanden gaan nu naar de drukker zodat we jullie ook in het nieuwe seizoen een mooi boekje kunnen aanbieden.

Ben je nieuwsgierig naar ons aanbod en wil je alvast de data van de lezingen of museumbezoeken waar je interesse in hebt in je agenda zetten, dan kan je hieronder vast de folder met uitgebreide informatie over alle activiteiten downloaden:

PROGRAMMAFOLDER LOGE DEN HAAG 2023-2024

Wij kijken erg uit naar jullie bezoek en jullie inbreng tijdens de gespreksavonden. Tot gauw in de Rietzangerlaan 2A!

 

29 april TVN voorjaarsdag: Mens- en Wereldbeeld met Klaas van Egmond

De ontwikkeling van het menselijk bewustzijn in relatie met maatschappelijke ontwikkelingen

De spirituele ontwikkelingen in onze binnenwereld, en de maatschappelijke ontwikkelingen in de buitenwereld worden heel sterk bepaald door het beeld van mens en wereld dat we erop nahouden. Indachtig het inzicht vanuit de Hermetische traditie -zo boven, zo beneden-, vallen mensbeeld en wereldbeeld samen. In de loop van de geschiedenis blijkt dat mens- en wereldbeeld in wezen hetzelfde te blijven en steeds weer opnieuw aan de oppervlakte te komen. Wat hetzelfde blijft is de menselijke aard, de conditie waarin de mens zich bevindt als individu ten opzichte van de anderen en het andere, en als een zowel fysiek als geestelijk wezen. Wat echter wel steeds verandert, zowel in ons eigen leven als in de geschiedenis, is de aandacht en de waarde die we aan die verschillende kwaliteiten geven en toekennen. Doordat we daarbij de sterke neiging hebben tot eenzijdigheid, maken we van onszelf en van de wereld steeds weer een karikatuur. En die loopt vaak uit op een persoonlijke of maatschappelijke catastrofe. Om dat te voorkomen en meer ‘mens’ te worden moeten we leren het beweeglijke evenwicht tussen de fundamentele menselijke kwaliteiten te bewaren.

In de bijeenkomst van 29 april willen we dieper ingaan op de betekenis van dit mens- en wereldbeeld voor de maatschappelijke (ochtend) en voor de eigen spirituele ontwikkeling (middag). Bij beide onderwerpen worden inleidingen gegeven door Klaas van Egmond, waarna er veel ruimte is voor verdieping in gespreksgroepen.

Klaas van Egmond is hoogleraar geowetenschappen (in het bijzonder milieukunde en duurzaamheid) aan de Universiteit Utrecht. Samen met Herman Wijffels is hij initiatiefnemer van het Sustainable Finance Lab, een denktank van economen die zich richt op het begrijpen van de financiële crisis en het formuleren van duurzame oplossingen. Deze dag betekent een verdere verdieping van de inleiding die Klaas gaf al openingslezing van de conferentie Het Nieuwe Goud op 3 september 2022.
De conferentie was een samenwerking met de Antroposofische Vereniging, het Lectorium Rosicrucianum en de Theosofische Vereniging.

Download hier de PDF met alle informatie: Mens- en Wereldbeeld met Klaas van Egmond

Hier kunt u zich inschrijven.

Mediteren kun je leren: Start meditatiecursus 11 februari

Op 11 februari start de nieuwe meditatiecursus met Ineke Vrolijk. De inhoud van deze cursus is gebaseerd op het boekje “Zoek naar de weg” van Rohit Mehta. Rohit Mehta was lange tijd voorzitter van de Theosofische Vereniging van India en heeft een studie gemaakt van het boek “Licht op het pad” van Mabel Collins. Het boekje “Zoek naar de weg” is daarvan het resultaat.

Dit seizoen zijn er 5 ZOOM-bijeenkomsten, maar deze cursus krijgt een vervolg in het seizoen 2023-2024. Doordat de cursus via ZOOM gegeven wordt, is het voor belangstellenden vanuit het hele land mogelijk om aan te sluiten. In tegenstelling tot de studie groep over de Geheime Leer die  voortdurend nieuwe deelnemers toestaat, is het bij deze cursus niet mogelijk om zomaar in te stappen (hoewel het nog mogelijk is als je de eerste twee gemist heb, daarna loop je teveel achter). Geef je dus nu op als je mee wil doen en ervaar de talrijke lichamelijke en geestelijke voordelen van meditatie!
Kosten: leden € 7,50 en niet-leden € 15,- voor 5 ZOOM-bijeenkomsten.

Het zijn roerige tijden. Er gebeurt van alles in ons eigen leven en met de wereld om ons heen, die continu verandert. Met ons denken proberen we orde te scheppen in de stroom van gedachten en gevoelens die dagelijks bij ons binnenkomen. Dat lukt niet altijd, waardoor er momenteel veel behoefte is aan een methode die wel rust en ruimte kan scheppen.

Meditatie heeft een positief effect op geest en lichaam. Recente studies hebben aangetoond dat regelmatig mediteren een positieve invloed heeft op de celvernieuwing van ons lichaam en daardoor een verjongingseffect heeft. Meditatie is ook een ongelooflijk krachtig hulpmiddel bij het bewandelen van het spirituele pad. Misschien wel onmisbaar. Het brengt rust en ontspanning, oefent je in aandachtig aanwezig zijn in het moment en vergroot je concentratievermogen.

Lezing Loge Den Haag Tibetaans Boeddhisme in het WestenIneke Vrolijk was drie jaar voorzitter van de Theosofische Vereniging Nederland en was vele jaren medebestuurder van afdeling Arnhem. Zij volgde studies en meditatietrainingen bij Gelek Rimpoche en Dagyab Rinpoche binnen de Tibetaanse Gelugpa traditie en heeft verschillende studies bij de godsdienstfilosoof Daniël van Egmond gevolgd over: filosofie, theosofie en kabbala. Zij geeft cursussen, trainingen en lezingen in heel Nederland.

Informatie en/of aanmelden: wamvanrijn23@hetnet.nl of 071-517 11 66

 

Aankomende evenementen