I Tjing: Een verbinding met het weten in je diepste innerlijk

Guido Lamot geeft lezing over I Tjing in de LOge Den haag van de Theosofische Vereniging

Lezing over I Tjing door Guido Lamot in de Loge Den Haag TVN sept 2017Op 11 september jl. vulde Guido Lamot een avond over de I Tjing, ook wel het boek der veranderingen genoemd. Een boeiend maar ingewikkeld onderwerp.

De I Tjing is al zo’n 5000 jaar oud, waarschijnlijk het oudste systeem ter wereld. Het is een soort kompas dat je kan helpen de juiste antwoorden te vinden op de vragen van het leven. Je stelt een vraag en gooit drie munten. Ze vallen op een bepaalde manier, ‘kop of munt’. Die combinatie heeft een bepaalde betekenis. Dat wordt weergegeven in lijnen: een doorgaande lijn is het yang-principe, is mannelijk, scheppend. Een onderbroken lijn, dus twee korte stukken, is het yin-principe, vrouwelijk en ontvankelijk. De twee principes vullen elkaar aan, zijn samen heel. Zo kan je allerlei combinaties krijgen.

Guido Lamot geeft lezing over I Tjing in de LOge Den haag van de Theosofische VerenigingDrie lijnen boven elkaar vormt een trigram. Er zijn 8 verschillende trigrammen. Zes lijnen boven elkaar vormen een hexagram.
Totaal 64 hexagrammen behandelen alle mogelijke levenssituaties in symbolische taal. Je stelt een vraag of een probleem aan de orde en de I Tjing geeft het antwoord. Eigenlijk maakt het een verbinding met het weten in je diepste innerlijk, waar we meestal niet bij kunnen. Zo binnen, zo buiten.

Boeken over I Tjing en Theosofie tijdens lezing in Loge Den Haag TVN

 

Een mooi onderwerp uit het oude China, dat ook in het Westen steeds meer ingang vindt. In 1924 vertaalde Richard Wilhelm de I Tjing in het Duits en sindsdien is het in vele talen verschenen.

lezing verslag

Aankomende evenementen