Lezing 22 januari: ‘Thomas-Evangelie’ door Karl van Klaveren

lezing Loge Den Haag Thomas-evangelie

Eeuwenlang waren er maar vier evangeliën, die afkomstig waren uit de eerste eeuw na Christus. Maar sinds kort is daar een vijfde bijgekomen die volgens sommige onderzoekers misschien wel de oudste is: het Thomas-evangelie. Het werd in 1945 gevonden tijdens een grote vondst van gnostische teksten bij de Egyptische stad Nag Hammadi.

Anders dan de evangeliën uit het Nieuwe Testament bevat het Thomas-evangelie geen levensgeschiedenis van Jezus, geen geboorte, kruisiging of opstanding. Wat is dan wel de boodschap van deze 114 losse uitspraken van Jezus, die door Thomas als ingewijde leerling werden opgetekend. En wie was deze Thomas, die ook in India zou zijn geweest?

In deze lezing zal Karl van Klaveren, predikant van de vrijzinnig-protestantse Houtrustkerk, vertellen waarom het Thomas-evangelie in de katholieke kerk vergeten raakte en waarom het nu zo belangrijk is voor de vernieuwing van het christendom en de westerse cultuur.

Wij zien ernaar uit u in de Loge te begroeten voor deze bijzondere avond. Voor leden is deze lezing gratis toegankelijk. Niet leden betalen € 6,- toegang (inclusief een kopje koffie of thee met wat lekkers).

Aankomende evenementen