Op 22 februari leidde Robert Pullen via Zoom een gespreksavond over het onderwerp Theosofie in de moderne maatschappij. Hij begon de avond met het voorlezen van een door hem geschreven tekst waarin hij ons vertelde dat mevrouw Blavatsky met het schrijven van de Geheime Leer ons ontegenzeggelijk de meest diepzinnige samenvatting van de kosmische kennis van de ouden heeft gegeven, maar dat de tijdloze wijsheid van de theosofie zich niet volledig laat vangen in woorden.
Theosofie is een verzameling van levende gedachten, waarbij elementale energieën ontstaan als de tekst bij herkenning door de lezer, tot leven komt in zijn denken en in zijn hart. Herkenning, omdat de mens een oer-herinnering heeft aan wie hij werkelijk is in een transcendentaal geheel: een kosmische pelgrim. De Geheime Leer is niet geschreven om theosofische professoren voort te brengen, maar om intuïtie te ontwikkelen. Het is een boek met diep verborgen waarheden die in de lezer tot leven gewekt moeten worden.
Het zijn boeken die ons inspireren maar het zijn de mensen die de woorden van deze levensfilosofie tot uitdrukking brengen in hun handelen en hun gedrag. Dit vertaalt zich in kwaliteiten zoals verdraagzaamheid, geduld, vriendelijkheid, eerlijkheid, onzelfzuchtigheid en een liefdevolle uitstraling vanuit het hart, voelbaar voor iedereen die erdoor geraakt wordt. Al die theosofische kennis is een middel tot een doel. Dat doel is om je menszijn zo veel mogelijk te ontwikkelen in de richting van wat je zou moeten worden: een bewust geestelijk, goddelijk wezen. Dat is het doel van alle mensen op aarde. Daarom moet je in het nu beginnen met de hele kleine dingen.
Als wij als mens de theosofische leringen tot levende gedachten maken en de praktische ethiek van de theosofie weten toe te passen in de hectiek van het dagelijks leven, kunnen we de mensen om ons heen positief beïnvloeden en een weldaad voor onze omgeving worden. Een perfect voorbeeld van iemand die zijn spirituele overtuiging leefde, het walk-your-talk-principe, is Mahatma Gandhi.
Een veel gestelde vraag tijdens theosofische cursussen is, hoe kun je de nieuwverworven inzichten integreren in je leven? Het antwoord is even simpel als effectief: Begin bij jezelf, daar ligt het startpunt van iedere verandering in je leven. Door inzicht in de structuur van het leven, de samengesteldheid van de mens, de wetmatigheden van de natuur, groeit het besef van wie en wat wij in werkelijkheid zijn, waardoor we anders gaan denken en handelen.
Er is geen afgescheidenheid er is alleen maar EENHEID. Wie leeft vanuit dit inzicht wordt een ander mens en zal op den duur geen enkele vorm van angst meer voelen omdat niets of niemand hem kan bedreigen. Alles wat het stoffelijk lichaam kan beschadigen, wordt niet meer als dreiging gezien omdat het lichaam slechts het voertuig van de ziel is. De ware bewoner is de eeuwigheidspelgrim, die door niets van stoffelijke aard vernietigd kan worden. De mens is thuisgekomen bij zich-zelf.
Na vragen van de deelnemers aan deze ZOOM-sessie ontstond een levendig gesprek over diverse begrippen die eerder genoemd waren, zoals karma, herbelichaming, periodiciteit, maar ook hele praktische situaties zoals, hoe reageer je als iemand bij de supermarkt heel hard met een winkelwagen tegen je enkels aanrijdt? Na een aangename gedachtewisseling waarbij ook de boeken van Wytze Keuning*, Fritjov Capra en Goswani genoemd (deze laatste twee als goede voorbeelden van boeken waarin de oude wijsheid gecombineerd wordt met de moderne wetenschap), besloot Robert de avond met het voorlezen van een stukje uit de Mahatma brieven.
Hartelijk dank Robert, voor deze inspirerende avond.
* De Asoka trilogie van Wytze Keuning wordt binnenkort opnieuw gepubliceerd (ook in een Engelse vertaling) door het Theosofisch Centrum ‘Post Nubia Lux’ .
Het betreft de volgende titels:
De Wilde Prins
De Wijze Heerser
De Grote Maner